Αρχική σελίδα » Συντελεστές » Χρήστος Τερζής

Χρήστος Τερζής

Γεννήθηκε το 1974 στην Τρίπολη. Σπούδασε μουσική στο Αττικό Ωδείο και μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Αρχαία Ελληνική Μουσική και έλαβε Διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Θέμα της διατριβής: «Διονυσίου Τέχνη Μουσική: Κριτική Έκδοση».

Προπτυχιακός υπότροφος του ΙΚΥ (1994-95), μεταπτυχιακός υπότροφος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του ΙΤΕ (1997-99 και 2001-05), του Sasakawa Foundation (2000), καθώς και μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ (2009-10). Ολοκλήρωσε δύο ερευνητικά έργα που ανέλαβε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΜΣ-ΙΤΕ (2006-07 και 2008). Εισήγαγε και δίδαξε τρία προπτυχιακά μαθήματα ως συμβασιούχος λέκτωρ (ΠΔ 408/1980) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-10) και δύο προπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2009-10) με το ίδιο εργασιακό καθεστώς. Τιμήθηκε με το «Καυταντζόγλειο Βραβείο (2009-10)» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τη μονογραφία του με τίτλο «Διονυσίου κριτική έκδοση» που δημοσιεύθηκε από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών το 2010. Συνεργάστηκε με τον Στέλιο Ψαρουδάκη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ εκπονώντας ερευνητικό έργο στο αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (2011-14). Διετέλεσε μέλος της Ομάδας DARIAH-GR της Ακαδημίας Αθηνών με την ιδιότητα του ειδικού επιστήμονα στο αντικείμενο της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών (2013-15). Ανέλαβε το συντονισμό του εκπαιδευτικού έργου στο Πρόγραμμα «Ερμής: Εκπαίδευση στην Ανακατασκευή και Χρήση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων» που υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας (ΕΦΠ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΤ-ΕΚΠΑ 2016-18), το οποίο υλοποιήθηκε με αποκλειστική χορηγία του ΙΣΝ. Από τα τέλη του 2018, συμμετέχει ως μεταδιδακτορικός ερευνητής -αρχαιομουσικολόγος- στο έργο «ΜΝΗΣΙΑΣ: Επαύξηση και εμπλουτισμός πολιτιστικών τεκμηρίων μέσω ψηφιακής διαδραστικής ανασύνθεσης του ήχου των αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων» που υλοποιείται στο ΕΦΠ του ΤΠΤ-ΕΚΠΑ. Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Αρχαίων Πολιτισμών της Αυστριακής Ακαδημίας των Επιστημών (IKAnt-OeAW). Έργο: DiAGRAM (DIGITIZING ASPECTS OF GRAPHICAL REPRESENTATION IN ANCIENT MUSIC)

Έχει πραγματοποιήσει σειρές εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη μουσική και τον ήχο -εν γένει- της ελληνικής αρχαιότητας που απευθύνονται σε ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο συνεργασιών με το Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά και το Πρόγραμμα “Ελληνική γραφή και μουσική της αρχαιότητας” του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης δίνει ομιλίες για την Αρχαία Ελληνική Μουσική, ύστερα από προσκλήσεις πολιτιστικών και εκπαιδευτικών συλλόγων και φορέων (ενδεικτικά έως σήμερα: Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής, Megaron Plus, Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Η έρευνά του εστιάζεται στα πεδία της αρχαίας και βυζαντινής φιλοσοφίας των επιστημών και της αρχαιομουσικολογίας με έμφαση στην αρχαία ελληνική μουσική, τη θεωρία της (αρμονική, ρυθμική), τη σημειογραφία της (παρασημαντική), τη μελέτη και ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων, την προσωδία και τον αρχαιοελληνικό ήχο εν γένει, και τη χειρόγραφη παράδοση και την κριτική κειμένου έργων αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών μουσικοθεωρητικών και μαθηματικών. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ακαδημίες για την αρχαία ελληνική μουσική· άρθρα του περιλαμβάνονται σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων.

Eίναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Μουσικής (MOISA – The International Soceity for the Study of Greek and Roman Music and its Cultural Heritage) με έδρα τη Ραβέννα.

Orcid profile on: https://orcid.org/0000-0001-7988-1389

Download CV.