Αρχική σελίδα » Έρευνα » Ελληνική Μουσική της Αρχαιότητας

Η έρευνα στο Αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής

Η Μουσική τέχνη και επιστήμη καλλιεργήθηκαν ιδιαιτέρως από τους αρχαίους Έλληνες. Τεκμήρια της καλλιέργειας αυτής αποτελούν: Τα μουσικά κείμενα (παρτιτούρες), ο μεγάλος αριθμός ειδικών θεωρητικών πραγματειών, οι συχνότατες αναφορές στη μουσική στην ελληνική και λατινική γραμματεία, οι πάμπολλες απεικονίσεις μουσικών σκηνών και τα πρωτότυπα μουσικά όργανα που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκεται και ερευνάται το γνωστικό αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Είναι η μοναδική πανεπιστημιακή έδρα στην Ελλάδα, στην οποία το εν λόγω αντικείμενο καλλιεργείται. Η φύση του είναι διεπιστημονική, καθώς απαιτεί μεθοδολογική κατάρτιση στους τομείς της κλασικής φιλολογίας, της αρχαιολογίας, της μουσικολογίας και των θετικών επιστημών. Σκοπός της επιστήμης της αρχαιομουσικολογίας είναι:

  • η ανασύσταση των μουσικών οργάνων της ελληνικής αρχαιότητας και η χρήση τους
  • η ανάγνωση των σωζόμενων μουσικών κειμένων (παρτιτούρες) και η απόδοσή τους
  • η κατανόηση των διατυπωμένων στην αρχαιότητα θεωριών για τη μουσική, πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των φιλοσόφων της αρχαιότητας
  • η ανίχνευση του ρόλου της μουσικής στις ποικίλες δραστηριότητες των αρχαίων Ελλήνων (θρησκευτικό και κοσμικό τελετουργικό, αγώνες, θέατρο, εκπαίδευση, άθληση, ψυχαγωγία, εργασία, ίαση, πόλεμος)• εν ολίγοις, η ανασύσταση του μουσικού ήχου και της μουσικής σκέψης, αλλά και της χαρακτηριστικής μουσικής εκφοράς (προσωδία) του έμμετρου ποιητικού λόγου (ποίηση).

Προς ενημέρωση πάνω στην τρέχουσα και πρόσφατη έρευνα στο αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, επισκεφθείτε το ιστολόγιο του Κέντρου Αρχαιομουσικολογίας.